Sunday, February 23, 2014

Suplemen Untuk Tekanan Darah Rendah

Tekanan Rendah (Hipotensi)

Tekanan rendah atau dikenali sebagai Hipotensi, adalah lebih sukar untuk diubati berbanding tekanan darah tinggi. Tekanan darah rendah (hipotensi) biasanya akan diambil perhatian apabila sudah menimbulkan gejala atau gangguan kepada pengidapnya. Contohnya, pesakit merasa pitam lalu jatuh, atau boleh menyebabkan pesakit pengsan.

Tidak seperti hipertensi (tekanan darah tinggi), hipotensi merupakan keadaan di mana tekanan darah yang tidak normal kerana tekanan yang terlalu rendah. Walaupun kedua-duanya tidak normal, namun ia biasanya tidak diberi perhatian berbanding hipertensi.

Rawatan untuk hipertensi adalah lebih mudah berbanding hipotensi, kerana ubatnya mudah diperolehi. Sementara ubat untuk menaikkan tekanan darah rendah lebih sukar dan hampir tiada ubatnya.

Walaupun demikian, tekanan darah rendah tidak pernah sampai membahayakan atau menyebabkan gangguan kesihatan yang kronik. Oleh kerana itu, hipotensi tidak menyebabkan orang ramai merasa bimbang mengenainya, malah ia biasanya tidak dipedulikan.


Bacaan Tekanan Darah


Tanda-tanda tekanan darah rendah

-Pening, sakit kepala (kepala rasa melayang)
-Sering menguap
-Penglihatan kurang jelas (rabun)
-Kurang fokus
-Loya atau perut merasa tak selesa (sakit perut)
-Lemah badan (rasa sejuk)
-Lesu, kulit lembap
-Mudah berpeluh
-Merasa cepat lelah/sesak nafas terutama bila cuaca panas
-Muka pucat
-Tangan dan kaki kebas
-Pengsan (tahap serius)


*Suplemen Shaklee yang sesuai di ambil untuk anda yang ada mengalami masalah tekanan darah rendah, adalah Vita-Lea

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Apakah itu Vita-Lea

Vita-Lea Shaklee adalah multivitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai Vitalize-Mineral dan disingkatkan sebutan kepada Vita-min, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea.

Setiap tablet Vita-Lea mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi - spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai Explo-tab. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science  di Amerika Syarikat sebagai The Best Multi-Vitamin  di dalam Public Interest pada tahun 2000


Manfaat Utama Vita-Lea

-Penambahan tenaga segera, memberi kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian

-Pelengkap nutrisi, terutamanya bagi mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia

-Penting untuk kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar

-Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan

-Merupakan elemen penting pada sel tubuh, kerana ia menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid.

-Ia juga berperanan dalam melindungi organ, melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati