Wednesday, November 5, 2014

Atasi Masalah Kolesterol Secara Semulajadi


Satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi*

Paras kolesterol darah yang tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Ia adalah masalah serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia. Hakikatnya, semakin tinggi paras kolesterol anda, semakin tinggilah risiko yang anda hadapi.

Terdapat 2 jenis kolesterol dalam darah anda:


· Lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) boleh membentuk plak dan menyumbat arteri, seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Lazimnya ia dikenali sebagai ‘kolesterol tidak baik’.

· Lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol ‘baik’ dapat menyingkirkan koleterol tidak baik dengan membawanya ke hati untuk disingkirkan.

Oleh kerana demikian, bagi melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular, anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol HDL yang tinggi dan paras koleterol LDL yang rendah.

Walaupun paras kolesterol darah anda tinggi, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkannya demi melindungi kesihatan anda.

·         Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut air.
·         Lakukan aktiviti fizikal dengan kerap.
·         Kurangkan berat badan berlebihan.

Institute Kesihatan Kebangsaan (NIH) mengesyorkan penambahan 2,000mg FITOSTEROL ke dalam diet harian anda untuk merendahkan paras kolesterol secara semulajadi.

MEMPERKENALKAN PHYTOCOL-ST™ SHAKLEE


Pilihan dengan 2000mg Fitosterol Setiap Hari

PHYTOCOL_ST™ Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal merendahkan paras kolesterol LDL.


Keistimewaan Shaklee:

·         Rumusan beberapa jenis fitoterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.

·         Membekalkan 2000mg fitosterol  tumbuhan setiap hari.

·         Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian .

·         Membekalkan 100% nilai harian fitosterol sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Antarabangsa (NIH) **

·         Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.

*Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011
**Saranan NIH untuk merendahkan kolesterol: makan makanan kurang lemak tepu dan kolesterol, bersenam, kurangkan berat badan, ambil lebih banyak serat larut air, dan amalkan pengambilan 2000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.

Bagaimana Fitosterol bertindak?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol akan bersaing dan mengalahkan kolesterol untuk penyerapan dalam usus. Ini bermakna bahawa semakin banyak Fitosterol yang anda ambil, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang anda untuk merendahkan paras kolesterol LDL anda.