Saturday, November 29, 2014

Manfaat OmegaGuard™

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Mambantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung*

Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan multamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 sepert EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan lagi, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi sendi*

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

OmegaGuard™ mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.* Satu hidangan OmegaGuard™ menyediakan 990mg asid lemak omega-3.

**Para saintis berjaya membuktikan bahawa ikan merupakan sumber makanan yang penting dalam gizi makanan, kerana zat-zat serta nutrient yang terkandung di dalamnya amat penting untuk keperluan badan serta boleh mencegah pelbagai penyakit. Sebenarnya al-Quran terlebih dahulu menceritakan tentang khasiat ikan sebelum itu lagi…

Khasiat lain Ikan ialah:

1.      Asid Lemak Omega-3

Para saintis berjaya menemui satu bahan yang amat penting untuk kesihatan badan kita iaitu asid lemak omega-3. Ikan sememangnya diakui mampu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (jantung dan pembuluh darah) dengan menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol dalam darah. Asid lemak omega-3 juga berfungsi untuk menghasilkan sel-sel darah merah yang sangat penting untuk badan kita yang berfungsi mengangkut oksigen dan zat-zat makanan ke seluruh sel-sel badan. Oleh sebab omega-3 tidak dihasilkan oleh badan, maka ia perlu diperoleh daripada pemakanan.

2.      Mencegah Penyakit Kardiovaskular

Dalam satu kajian oleh Persatuan Perubatan Amerika, didapati wanita-wanita yang makan sekurang-kurangnya lima ekor ikan seminggu jarang mendapat serangan penyakit jantung. Jumlah mereka yang diserang jantung hanya 1/3 daripada kebanyakan wanita.

Mereka membuat kesimpulan, hal ini disebabkan kesan daripada omega-3 yang terkandung di dalam ikan. Omega-3 ini menghalang darah daripada menjadi mudah beku dan berkelodak. Kelajuan normal pengaliran darah di dalam vena ialah 60 km/j. maka amat penting untuk darah mengalir dengan kepekatan, jumlah dan kelajuan pada kadar yang normal.

Amat membahayakan jika keseimbangan pengaliran darah ini terjejas kerana ia akan mengakibatkan darah cepat membeku dan membentuk kelodak di dalam salur darah. Darah beku akan mengakibatkan penyempitan pembulu-pembuluh darah dan mengakibatkan kegagalan organ-organ serangan jantung, stroke (angin ahmar) dan juga penyakit kardiovaskular yang lain.

3.      Manfaat bayi

Bahan penting bagi seseorang ialah otak dan mata. Oleh sebab itu, sejak bayi lagi mereka perlu dipastikan bahawa otak dan matanya sempurna sejak awal. Omega-3 telah dikaji dengan mendalam sejal 10 tahun lepas menegnai keperluan untuk bayi di dalam kandungan. Keputusan kajian menunjukkan ada kaitan antara kepentingan omega-3 dengan perkembangan janin di dalam rahim ibu dan juga bayi yang baru dilahirkan.

Maka, omega-3 akan mempengaruhi kecerdasan fikiran kita serta kesihatan tubuh bayi-bayi tersebut. Saintis amat menekankan kepentingan susu ibu kerana susu ibu mengandungi omega-3 lebih-lebih lagi jika ibu itu kerap makan ikan.

4.      Manfaat untuk Sendi Tulang

Penyakit sendi yang kronik seperti rheumatoid arthritis (penyakit radang sendi yang mengakibatkan sakit sendi yang amat sangat) akan mengakibatkan sendi makin rosak dari hari ke hari dan sukar disembuhkan. Beberapa kajian membuktikan makanan yang mengandungi asid lemak 0mega-3 boleh mengurangkan derita penyakit sendi bahkan mampu mencegahnya. Ini terbukti apabila ubat-ubatan untuk penyakit sendi banyak dicipta daripada sumber-sumber laut. Salah satunya ialah glucosamine sulphate yang secara meluas dipasarkan di seluruh dunia.

5.      Manfaat untuk Mental

Tidak boleh disangkal lagi, ikan berkesan untuk perkembangan otak dan urat saraf. Manakala minyak ikan pula mampu mengurangkan gejala-gejala penyakit depression (kemurungan) dan schizophrenia sekali gus mencegah penyakit Alzheimer’s (nyanyuk). Contohnya, sejumlah pesakit mental yang mempunyai gejala depression diberi 1 gram asid lemak omega-3 untuk tempoh 12 minggu. Gejala-gejala depression yang mereka hadapi berkurangan setelah diberi omega-3 tersebut.

6.      Manfaat-manfaat lain

Jika kita perhatikan masyarakat Eskimos di Greenland dan juga masyarakat Jepun kita boleh dapati bahawa mereka jarang diserang penyakit jantung dan pembuluh darah, lelah dan psoriasis (sejenis penyakit kulit). Kajian mendapati bahawa mereka mengambil ikan dalam jumlah yang banyak. Selain itu daging ikan juga membantu pembentukan gigi dan gusi yang baik, membuatkan rambut lebih segar dan menguatkan sistem pertahanan badan.

Manfaat lain dapat dikesan ialah:

-          Mengurangkan gejala-gejala penyakit migraine (sakit kepala)

-          Mengurangkan risiko penyakit lupus (penyakit kulit dan sendi), ulcerative colitis (ulser dalam usus besar) dan juga kencing manis.

-          Mengurangkan gejala penyakit usus berdarah

-          Memperlahankan penyakit osteoporosis (tulang ringan dan reput) bagi golongan tua.


**-Solusi: Manfaat Lahman Tariyya-