Thursday, December 18, 2014

Ibu Hamil: Zat Gizi yang Diperlukan


Karbohidrat adalah sumber tenaga utama, terdiri dari dua jenis iaitu karbohidrat sederhana seperti gula pasir, gula merah, dan karbohidrat kompleks sperti tepung, beras, jagung, gandum dan lain-lain.

Protein adalah zat gizi untuk pertumbuhan. Janin yang sedang tumbuh memerlukan protein tambahan di samping keperluan ibu sendiri. Protein terdapat dalam ikan, ayam, daging, susu, telur, kacang-kacangan, tahu dan tempe.

Lemak merupakan sumber kalori dan melarutkan vitamin A, D, E, dan K, terdapat di dalam minyak goring, magerin, mentega dan dalam bahan makanan haiwan atau tumbuhan.

Vitamin A penting untuk pertumbuhan tulang mata, rambut, kulit, mencegah kelainan bawaan. Sumbernya adalah susu, keju, mentega, hati, kuning telur, minyak ikan.

Provitamin A terdapat dalam sayuran berwarna seperti daun singkong, kangkung, bayam, wortel, tomato dan buah berwaarna. Provitamn A di dalam tubuh akan diubah menjadi vitamin A dengan adanya lemak.

Vitamin B terdiri sekelompok vitamin yang berfungsi menjaga sistem susunan saraf agar berfungsi normal. Vitamin ini terdapat dalam nasi, roti, susu, daging dan makanan yang diformulasi seperti tempe.

Vitamin C berguna untuk pembentukan dan keutuhan jaringan dan peningkatan penyerapan zat besi, terdapat dalam buah dan sayuran segar.

Zat besi berguna untuk pertumbuhan sel-sel darah merah yang diperlukan untuk pertumbuhan janin. Sumber zat besi adalah daging, ikan, hati, ayam serta dalam jumlah sedikit dari sayur-sayuran.

Kalsium berguna untuk pertumbuhan tulang dan gigi, penggumlan darah dan mempertahankan fungsi normal otot serta susunan saraf. Susu lembu dan produknya merupakan sumber yang baik.

Seng (Zn) mencegah kalainan kongenital untuk perkembangan otak normal. Mencegah retardasi atau kemunduran pertumbuhan janin. Sumbernya daging, hati, telur, ayam, seafoof, susu dan kacang-kacangan.

Iodium (yodium) penting untuk susunan saraf pusat yang berkaitan dengan daya fikir dan pendengaran. Kekurangan iodium sewaktu hamil dapat mengakibatkan lahirnya anak cacat fisik, cacat mental, sangat rendah kamampuan pendengaran bahkan tuli sama sekali. Sumbernya makanan dari laut, rumpai laut dan lain-lain.

Air merupakan salah satu unsur penting dalam kehidupan, apalagi dalam masa mengidam yang diiringi muntah, usaha masukan air tetap dijaga. Yang baik adalah air dalam buah-buahan, kerana tidak hanya mendapatkan air saja tetapi juga vitamin yang terkandung dalam buah itu.