Wednesday, December 10, 2014

Tip Kecantikan: Rawati Mata


Kawasan sekitar mata merupakan bahagian pertama yang menggambarkan umur seseorang. Lapisan kulit yang nipis dan sensitive di sekitar mata membuatkan ia mudah dipengaruhi suasanan persekitaran, tekanan dan amalan tidur kurang sihat.

Sebelum masalah sekitar mata anda semakin ketara, seeloknya anda ambil langkah pencegahan. Namun, jangan dilakukan rawatan sembarangan, pastikan anda ikuti tips ini dahulu.

·         Kulit di bahagian mata adalah kawasan paling sensitive. Sapukan krim mata khusus untuk kulit bawah mata.

·         Pelembab yang terlalu berat membuatkan kulit mongering atau iritasi. Walaupun sudah memilih krim mata yang sesuai, hentikan penggunaannya jika kulit sekitar matamu mengalami iritasi.

·         Ingat, kulit sekitar mata setiap orang sangat sensitive dan berlainan teksturnya, perhatikan dahulu kandungan dan kesesuaiannya.

·         Ketika menyapu krim mata, elakkan menggosok dengan kasar. Cukup sekadar menepuk-nepuk ringan sahaja. Elakkan tabiat mengenyeh atau mengesat mata dengan kuat.

·         Rehatkan mata dengan meletakkan eye mask di bahagian bawah mata untuk menguragkan masalah sembap, lingkaran gelap atau berkantung.

·         Sebaiknya, gunakan bahan semula jadi seperti hirisan timun, tomato atau strawberi untuk menyegarkan kawasan sekitar mata.

-Intrend2007: Dari Kerana Mata-

Produk Penjagaan Mata Yang Perlu Anda Cuba!
Enfuselle Eye Treatment dari Shaklee-          Bahan botani anti penuaan dan vitamin C amat berguna untuk merawat kulit yang lembut di sekitar mata.

-          Membuatkan anda kelihatan lebih muda dari usia sebenar!