Sunday, June 4, 2017

Gejala di Awal Puasa



Ketahui gejala yang mungkin dialami ketika di awal puasa;

-Sakit kepala. Ini berlaku kerana toksin yang berkumpul di dalam sel mengalir ke saluran darah sebelum ia dikeluarkan dari badan.

-Lenguh-lenguh badan.

-Lidah berdaki (berwarna putih) dan mulut berbau.

-Air kencing pekat (kekuningan) dan berbau.

-Cirit-birit.

-Letih lesu. Keadaan ini berlaku kerana badan kita tidak menggunakan tenaga yang tersimpan di dalam badan dan masih mengharapkan tenaga dari makanan yang dimakan dari luar. Maka, gula di dalam darah berada di tahap rendah dan badan terasa lemah longlai walaupun pada hakikatnya tenaga tersimpan dalam bentuk lemak mencukupi untuk beberapa bulan tanpa makan. 

Thursday, June 1, 2017

Tips Ketika Berpuasa





Ikuti beberapa tips untuk panduan anda ketika berpuasa:

-Minum air yang mencukupi, banyakkan minum air masak atau air suam.

-Kurangkan minum minuman berkafein dan jauhi tabiat merokok.

-Jangan terlalu gelojoh ketika makan (berbuka puasa)

-Banyakkan makan buah-buahan dan sayuran hijau.

-Jadikan buah-buahan seperti kurma, buah tin, prun dan limau ketika berbuka atau bersahur.

-Makan secukupnya untuk memberi ruang bernafas dengan selesa. 

-Pengambilan vitamin B2, vitamin C dan multivitamin atau multimineral boleh membantu membekalkan zat atau vitamin yang mencukupi.

Wednesday, May 24, 2017

Mencari Stail Sendiri



Apa yang anda perlu pertimbangkan: Pemilihan pakaian dan cara anda menggayakannya akan menggambarkan peribadi diri sama ada diri seorang yang ceria, feminin atau 'rebellious'. Ikuti enam langkah untuk membongkar stail anda.

1. Cuba jenguk wardrobe anda

Apakah pakaian yang paling banyak di dalam almari anda. Jika banyak gaun, stail anda feminin dan sweet. Jika penuh dengan seluar stail anda simple dan relaks.

2. Fikirkan tentang pakaian kesukaan anda

Belek album gambar lama. Fokus kepada apa yang anda lihat pada diri, adakah anda suka dengan pilihan warna, potongan dan stail itu. Sesuaikah pula dengan bentuk tubuh?

3. Apakah yang anda pakai, kali terakhir dipuji seseorang?

Mungkin ada orang pernah berkata kepada anda kelihatan anggun dalam sesuatu pakaian. Jadi, akan datang sentiasa tampil dengan pakaian yang mempunyai ciri-ciri pakaian itu untuk memudahkan anda pergi shopping.

4. Bila shopping, apa yang menarik perhatian anda?

Sedang anda 'just browsing' di butik kegemaran, apakah yang menarik perhatian mata anda dahulu (gunakan deria mata dan deria rasa). Kenal pasti adakah gaya anda klasik, sporty, glamor ataupun simple.

5. Stail siapa yang paling anda suka?

Majalah adalah rujukan terbaik untuk mencari idea dan fesyen terkini. Foto selebriti boleh dijadikan petunjuk untuk menata gaya sendiri. Jika idola anda itu suka dengan stail vintage, cari saja di kedai second hand atau bundle.

6. Layari laman Web Fesyen

Layari internet, cuba buka laman web fesyen. Jika ada fesyen runway yang cantik dan praktikal paling sesuai di mata anda, simpan dan masukkan ke dalam folder sebagai rujukan ketika anda mahu bergaya.

Thursday, May 18, 2017

Double Vision


ADAKAH ANDA MENGALAMI DOUBLE VISION??

APA ITU DOUBLE VISION?

APAKAH PUNCA DOUBLE VISION TERJADI?

.

Double vision ini juga dikenali sebagai diplopia. Penglihatan berganda atau lebih mudah disebut “double vision” ini sering dikaitkan dengan penglihatan kabur.

Ini kerana, apabila double vision itu terjadi, dengan secara automatiknya, penglihatan akan menjadi kabur.

Pemeriksaan biasanya dilakukan dengan dengan menutup sebelah mata berganti-ganti untuk memastikan mata mana yang mengalami double vision dan seterusnya.


i) Binocular Diplopia

- Ini disebabkan apabila mata ditutup sebelah, penglihatan adalah normal.

- Jika melihat menggunakan kedua-dua belah mata, penglihatan adalah kabur dan double vision.

berlaku akibat:


i- gangguan saraf 3, 4 dan 6

ii- myasthenia gravis

iii- orbital infiltration


ii) Monocular Diplopia

- Jika salah satu atau kedua-dua mata (jika tutup kedua-dua mata, memanglah tak nampak ;D )

- Nampak kabur atau double vision.

- Berpunca daripada: katarak, keratokonus, astigmatism, corneal scarring dan dislocated len.


P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini


#sumbersetiawangsaoptopmetrist
#PenawarMata
#Idrop

Penyakit Berkaitan Mata Yang Bakal Dihidapi Pada Usia Tua


Umur 50-an kebiasaannya adalah peringkat umur yang membawa pelbagai perubahan kepada keadaan hidup seseorang. Persaraan, Anak-anak yang semakin meningkat umur, terminologi 'warga emas'dan menopaus adalah amat sinonim dgn peringkat umur 50-an.

Tidak ketinggalan mata manusia yang juga mengalami perubahan akibat peningkatan umur dan proses penuaan..Sesetengah perubahan adalah normal dan berlaku pada semua orang.
.
Ada juga perubahan yang berkaitan dengan penyakit dan ketidakstabilan sistem badan.

1. Presbiopia (Rabun Dekat)

Perubahan ini adalah paling biasa berlaku pada umur di atas 40 tahun dan semakin ketara apabila memasuki era 50-an... Presbiopia sebabkan seseorang kehilangan keupayaan untuk membaca dekat dan menggunakan komputer...
.
Secara umumnya sume individu dalam peringkat umur ni akan berpengalaman mengalami situasi ni tidak kira pemakai cermin mata ataupun tidak.
.

2. Katarak (Selaput Dalam)

Kajian menunjukkan 50% individu 70 tahun keatas mengalami katarak. Katarak adalah proses pengeruhan kanta yang asalnya lutsinar. Proses ini berlaku secara berperingkat dan semakin teruk. Katarak adalah salah satu fenomena akibat proses penuaan.

Katarak biasanya tidak akan diberi apa-apa rawatan sehinggalah mengganggu penglihatan seseorang tu. Pengidap katarak di nasihatkan tidak lagi menukar cermin mata dengan kerap kerana tindakan ini akan membazirkan wang je..

3. Diebetes

Dianggarkan 5% dari individu 50 thn ke atas adalah pengidap diebetes. diebetes sebagaimana sedia maklum adalah seperti 'bom jangka' yg secara senyap akan merosakkan organ-organ dalaman tubuh. pengurusan penyakit serta detection awal kepada diebetes adalah penting dalam mencegah penularan kesan 'penyakit senyap' ini.

Bagi mata, pemeriksaan harus dilakukan sejurus selepas seseorang itu didapati mengidap diebetes dan diikuti paling kurang setahun sekali untuk memeriksa kesan struktur dalaman mata akibat diebetes. Jika pemeriksaan awal tidak dilakukan, kemungkinan kerosakan struktur mata adalah tinggi dan akan menjejaskan penglihatan.
.

4. Glaukoma

Glaukoma dapat membuatkan pesakit kehilangan sebahagian medan penglihatan. Ini menyebabkan perkembangan glaukoma harus dipantau untuk memastikan saraf-saraf optik tidak rosak. Kebanyakan rawatan tidak memerlukan pembedahan dan hanyak akan diberi ubat titis khas untuk mengawal takanan cecair dalam mata.

Jika seorang pengidap katarak mengalami glaukoma, ini kebiasaanya akan mengundang rasa sakit pada bola mata. Keadaan ini biasenye pulih apabila katarak dibuang dan tidak memerlukan pembedahan khas untuk glaukoma.

#penawarmata
#Idrop

P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.
Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
.

Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 
Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Diabetes dan Kaitannya dengan Masalah Mata



BAGI ANDA YANG MENGHIDAPI PENYAKIT DIABETES ANDA PERLU MEMBACA INFO DI BAWAH INI

PENYAKIT diabetes, keadaan di mana kandungan gula di dalam darah lebih tinggi daripada normal kini menjadi antara penyakit paling menular di negara ini dan seluruh dunia.

Namun, keupayaan diabetes membawa bersamanya pelbagai penyakit lain menjadikannya lebih berbahaya dan membimbangkan.

Kandungan glukos yang tinggi di dalam darah bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan kepada salur darah malahan pelbagai komplikasi lain seperti kerosakan buah pinggang, sakit jantung, darah tinggi dan penyakit mata seperti katarak dan glaukoma.

Selain itu, penyakit mata yang dikenali sebagai retinopati akibat diabetes juga amat membimbangkan dengan kadar 80 peratus kes buta di kalangan pesakit diabetes berpunca daripada penyakit ini.

Retinopati menyebabkan kerosakan kepada lapisan retina di bahagian belakang bebola mata akibat salur darah yang tersumbat, bocor atau bertambah terlalu banyak.

Perubahan kepada salur darah retina dan lapisan saraf di bahagian belakang mata yang peka cahaya menyebabkan aliran darah yang terhad ke mata dan menghalang cahaya daripada sampai ke retina.

Jika tidak dirawat dengan segera, pesakit mungkin akan mengalami penglihatan yang kabur atau menjadi buta.

Terdapat empat peringkat retinopati diabetes:

1. Retinopati ringan dan tidak melarat peringkat awal, berlaku kebengkakan salur darah retina.

2. Retinopati sederhana tetapi tidak melarat keadaan penyakit yang telah berkembang, beberapa salur darah ke retina tersumbat.

3. Retinopati teruk tetapi tidak melarat retinopati teruk di mana lebih banyak salur darah ke beberapa bahagian retina tersumbat menyebabkan retina memberi isyarat supaya badan membentuk salur darah baru ke bahagian yang tidak menerima aliran darah.

4. Retinopati melarat peringkat lanjut yang menyebabkan penumbuhan salur darah baru hasil isyarat dari retina. Salur darah baru yang tumbuh di sepanjang retina dan gel gemaca mata ini bagaimanapun tidak normal dan rapuh.

#sumberutusanmalaysia
#penawarmata
#Idrop

P.S : Amalkan titisan I-drop ke mata anda setiap hari, insyaAllah dapat mengurangkan risiko penyakit mata yang bakal di hidapi oleh anda. Jangan risau kerana tiada bahan kimia di dalam I-drop.

Untuk pembelian I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Migraine dan Kaitannya dengan Mata: Part 1

ADAKAH ANDA SEORANG YANG SERING ADA GANGGUAN SAKIT KEPALA YANG TERUK??


Serangan sakit kepala yang teruk boleh juga diikuti dengan rasa gangguan pada penglihatan.

Antara bentuk gangguan penglihatan yang terjadi adalah seperti penglihatan anda tersa seperti ada kilatan atau cahaya terang, ada gangguan seperti tompok-tompok hitam dan banyak lagi.

Jika YA, anda mungkin ada penyakit mata yang dikenali sebagai retinal migraine iaitu migraine pada mata.

.

Migraine ini memang agak ketara berlaku terutamanya di kalangan remaja. Antara bentuk gangguan adalah seperti berikut:-

.

1. Penglihatan seperti kaca pecah. (positive scotoma)

2. Penglihatan tengah menjadi kabur. (negative scotoma)

3. Penglihatan seperti merekah. (fortification)

4. Medan penglihatan menjadi separuh. (hemianopia)


.

Ini kerana, semasa serangan retinal migraine ini, mata anda kurang menerima oksigen dan salur darah ke mata semuanya menjadi kecil dan mata seolah-olah 'lemas' buat seketika.
Oleh sebab itu, tahap penglihatan akan terganggu buat semetara waktu.

.

P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini
.
.
#sumberanissuzannablogspot
#PenawarMata
#Idrop

Tip Penjagaan Mata Bagi Penggunaan Komputer


Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Beberapa panduan disediakan bagi pengguna komputer iaitu :

Kedudukan skrin komputer

Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30 cm dari mata.

Pencahayaan yang bersesuaian

Keletihan pada mata akibat penggunaan komputer berlaku apabila terdapat cahaya yang berlebihan dari sumber luar (matahari) dan lampu di dalam rumah atau pejabat. Pastikan pencahayaan di sekeliling komputer separuh lebih malap daripada cahaya lampu yang digunakan di rumah dan pejabat. Gunakan lampu pejabat atau bilik yang mempunyai intensiti yang bersesuaian.

Kurangkan silau

Keletihan mata akibat silau dari sumber cahaya boleh terjadi akibat pembalikan cahaya dari permukaan dinding, skrin komputer dan sebagainya.

Elakkan penggunaan dinding bilik yang berwarna terang, seperti putih dan gunakan skrin komputer yang mempunyai penapis cahaya.

Bagi pemakai cermin mata, pastikan kanta anda mempunyai ‘Anti-Reflection Coating’ (Multicoating) untuk meminimakan kesan silau pada mata sekaligus mengurangkan stres pada mata.

Kelipkan mata dengan kerap

Kekurangan kelipan mata akan menyebabkan air mata menyejat dan mengakibatkan mata tidak mempunyai lapisan perlindungan. Fenomena ini disebut mata kering (Dry Eye).

Jika perlu, gunakan ‘artificial tears’ untuk membasahkan mata apabila terasa kering dan berpasir. Keadaan mata kering ini boleh menjadi semakin teruk apabila berada dalam bilik atau pejabat yang berhawa dingin.

Rehatkan pandangan

Setelah otot-otot penglihatan memfokus lama pada skrin komputer, rehatkan otot-otot terbabit dengan cuba memandang objek jauh seketika setiap 20 minit. Ini dapat mengurangkan kesan stres pada bebola mata anda.

#penawarmata
#Idrop

 P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Tips Mata Cantik


TIPS UNTUK MATA ANDA LEBIH CANTIK

Petua 1

Sama ada anda mengenakan solekan atau tidak, mata perlu dibersihkan setiap hari. Gunakan pembersih khusus kerana mata adalah antara bahagian yang agak sensitif berbanding bahagian wajah lain.

Petua 2

Minum air masak secukupnya bagi mengelakkan bahagian keliling mata daripada kering dan berkedut. Keadaan cuaca yang panas atau dingin penyaman udara boleh mempercepatkan mata menjadi berkedut. Namun elakkan minum air dua jam sebelum tidur bagi menghindari terjadinya eyebag.

Petua 3

Kaedah tradisional seperti meletakkan timun atau uncang teh yang telah dipakai pada mata boleh membantu mata untuk berehat selain menjimatkan kos. Menyapukan ais di keliling mata juga antara kaedah yang dapat membantu melancarkan perjalanan darah.

Petua 4

Lakukan senaman ringan dengan menggerakkan mata ke kanan, kiri, atas dan bawah dalam kiraan 5-12 saat bagi meredakan ketegangan di sekitar otot mata. Ia amat berkesan sekiranya anda melakukan tugasan sepanjang hari di hadapan komputer.

Petua 5

Lakukan senaman ringan dengan menggerakkan mata ke kanan, kiri, atas dan bawah dalam kiraan 5-12 saat bagi meredakan ketegangan di sekitar otot mata. Ia amat berkesan sekiranya anda melakukan tugasan sepanjang hari di hadapan komputer.

P.S : Selain penjagaan mata anda, I-drop juga dapat mengembalikan kecerahan mata anda. Tentu mata anda akan lebih bersinar dan tampak lebih terang

Untuk pembelian atau sebarang pertayaan boleh hubungi Nia :

0122043633 
0122043633 

#sumbereh
#penawarmata
#idrop



Rabun Silau atau Silau Malam

Adakah anda mengalami Power silau ? Astigmatism?


Saya ada silau la’.

‘Saya bila memandu malam nampak lampu pecah’.

‘Saya nampak benda tu macam berbayang, tengok jauh sama tengok dekat pun sama’.

Silau boleh disebabkan oleh banyak punca. Antaranya :
1) Astigmatism
2) Rabun yang tidak dibetulkan
3) Kekurangan vitamin A
4) Cermin mata yang calar atau power tidak sesuai
5) Keletihan atau mengantuk
6) Mata kering
7) dan lain-lain lagi


Astigmatism ialah satu keadaan di mana kuasa mata sesorang itu tidak sama pada sudut yang berbeza. Sebagai contoh apabila melihat sesuatu objek, imej yang tegak kelihatan lebih jelas dari imej melintang. Lihat rajah berikut :

Simptom astigmatism ialah :

1) Objek kelihatan kabur jauh dan dekat
2) Sakit sekitar mata dan belakang kepala
3) Silau ketika memandu
4) Mata sentiasa berair

#sumbervisioptometri
#penawarmata
#Idrop

 P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini.

Punca Sakit Mata

ADAKAH ANDA SAKIT MATA ?


KETAHUI PUNCA SAKIT MATA

Secara umumnya ramai yang akan mengeruni dengan masalah sakit mata.Ini kerana mata adalah pancaindera yang amat penting dalam kehidupan manusia.Sakit mata sememangnya amat pedih dan gatal sehingga menjadikan mata kemerahan.
.
Sakit mata ini tidak boleh dielakkan kerana ia tidak kira peringkat umur dan kanak-kanak juga mudah dijangkiti.Sepertimana yang sediamaklum bahawa sakit mata adalah sejenis penyakit yang mempunyai virus dan mudah berjangkit.

Ada juga sebilangan yang mempunyai alahan pada bahagian mata yang dipanggil allergik konjuktivitis sehingga menjadikan kegatalan dan kemerahan pada mata.Masalah sebegini sering berlaku dan dikategorikan :-
.

* Konjungtivitis (Selaput luar biji mata)
- Yang terhasil dari jangkitan virus dan kuman (bakteria)
- Mudah berjangkit tidak kira peringkat umur dan perlu mengambil tindakan pencegahan dengan segera.

Sakit mata konjungtivitis berpunca dari :-
- Bulu Haiwan
- Habuk
- Pencuci Peluntur
- Peluntur Cat
- Pengawetan dalam ubat mata

#sumbermahsuri
#penawarmata
#Idrop

P.S : Idrop dapat membantu anda mengurangkan sakit mata yang anda alami. Hanya titiskan pada mata anda. Kandungan dalam Idrop tidak terdapat sebarang bahan kimia.



Tanda-tanda Masalah Rabun


ADAKAH ANDA MENGALAMI RABUN MATA?

JOM KETAHUI TANDA-TANDA RABUN MATA... 

.
A. RABUN JAUH (myopia)
1. Objek dekat boleh dilihat dengan jelas tetapi objek jauh menjadi kabur.
2. Kanak-kanak mungkin akan mengecilkan mata apabila cuba melihat objek yang jauh.
3. Kanak-kanak sekolah tidak dapat melihat tulisan di papan hitam dengan jelas.
4. Kanak-kanak mungkin meletakkan buku dekat ke muka ketika membaca.
.
B. RABUN DEKAT (hyperopia)
1. Objek dekat menjadi kabur tetapi objek jauh boleh dilihat dengan jelas.
2. Kanak-kanak mengalami masalah ketika membaca atau menulis.
Kanak-kanak mungkin akan mengadu mata menjadi penat dan sakit kepala setelah membaca selama beberapa jam.
3. Kanak-kanak dengan rabun dekat juga boleh mengalami juling.
.
C. RABUN SILAU (Astigmatism)
1. Objek dekat dan jauh kelihatan tidak sempurna dan kabur.
2. Kanak-kanak akan mengadu mata menjadi penat dan sakit kepala.
3. Penglihatan yang kabur ini mungkin lebih serius dalam arah yang tertentu sahaja.
4. Kanak-kanak biasanya boleh melihat garisan menegak lebih jelas dari garisan melintang, atau kadang-kala sebaliknya.
.
P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini
.
#sumbermyhealthgov
#PenawarMata
#Idrop


Antara testimoni untuk masalah rabun:




Tips Penjagaan Mata


Tip Penjagaan Kesihatan Mata (Visual Hygiene)
.

Mata merupakan organ anugerah tuhan yang sangat berharga, oleh itu kesihatan mata perlu diambil kira sebagai salah satu daripada penjagaan kesihatan. Untuk memastikan kita dapat menikmati penglihatan yang baik dan berpanjangan, kita perlu menitikberatkan soal kesihatan mata dan menjaga keseluruhan fungsi penglihatan. Kita perlu mendapatkan pemeriksaan mata secara berkala untuk memastikan fungsi penglihatan adalah baik.
Tip-tip penjagaan kesihatan mata
.

A) Ketika membaca

Jarak membaca
Pastikan membaca pada jarak antara 30 hingga 40cm dari buku ke mata. Jarak yang terlalu dekat akan menyebabkan otot-otot mata menegang untuk memfokus. Hal ini boleh mengakibatkan sakit kepala.
.

Posisi badan ketika membaca
Posisi badan hendaklah sentiasa tegak. Jangan membaca sambil berbaring. Hal ini akan menyebabkan otot-otot mata terpaksa bekerja lebih untuk menfokus pada bahan bacaan. Mata akan menjadi cepat letih dan tidak dapat bertahan lama untuk membaca.
Elakkan membaca sambil berbaring

Elakkan membaca ketika dalam kenderaan bergerak
Membaca ketika berada di dalam kenderaan bergerak serta keadaan jalan yang bengkang-bengkok dan berbonggol boleh menyebabkan sakit kepala dan mabuk. Hal ini kerana keupayaan mata untuk memfokus menjadi tidak stabil ketika membaca.
Membaca di dalam kenderaan yang sedang bergerak.

B) Pencahayaan
.

Cahaya yang mencukupi amat penting ketika membaca. Pastikan pencahayaan yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang ketika membaca kerana akan mengganggu keselesaan dan kesihatan mata.

C) Makanan untuk mata
.
Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan dapat mencegah daripada penyakit mata. Pastikan makanan seharian yang anda ambil sedikit sebanyak dapat memberi nutrisi penting bagi mengekalkan kesihatan mata. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A & C – susu, sayur (terutama lobak dan brokoli) dan buah-buahan (terutama aprikot dan anggur) dan sebagainya.

P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini.

Wednesday, March 22, 2017

Hilang Tumpuan? Ikuti langkah Ini

Sumber: Google

Untuk mendapat hasil kerja yang berkualiti, tumpuan yang sepenuhnya amatlah penting. Tidak kira sama ada dalam ibadah, urusan kerjaya, kekeluargaan, mahupun kemasyrakatan. Persoalannya, bagaimanakah cara untuk membina tumpuan minda terhadap sesuatu perkara? Ikuti tips ini:

Berfikiran positif
Pertimbangkan elemen-elemen yang indah dalam perkara yang ingin anda lakukan itu. Jika anda hendak membaca, fikirkan faedah dan manfaat kepada diri anda. Fikirkan ilmu dan pengalaman yang anda dapat jika membaca. Cara ini akan menimbulkan rasa tidak sabar untuk melakukannya.

Baca Doa Sebelum Bermula
Mulakan setiap urusan dengan bacaan doa. Mulakan dengan ucapan syukur kepada Allah dan selawat ke atas Nabi. Selepas itu, lafazkan doa dengan jelas, sehingga boleh didengari oleh telinga sendiri dan boleh dijayati sebelum memulakan kerja.

Abaikan Keadaan Sekeliling dan Lupakan yang Lain
Jangan pedulikan kebisingan sekeliling. Anda tidak boleh elakkan kebisingan. Hanya pada tempat dan waktu tertentu sahaja anda boleh mendapatkannya dan ia bukan mudah. Jangan cerewet. Belajarlah untuk berprestasi di tempat yang ‘agak’ bising. Gunakan kaedah ‘Jangan jaga tepi kain orang’ sekiranya anda ingin ‘mengasingkan diri’ daripada segala kebisingan itu.

Penuhkan otak anda dengan apa yang anda ingin lakukan. Buat satu senarai soalan-soalan dalam kepala anda mengenai apa yang anda ingin lakukan. Timbulkan pertanyaan yang mendesak akal supaya berfikir. Dengan ini otak akan sentiasa melompat-lompat mencetuskan idea-idea yang lain. Setelah fikiran anda telah penuh dengan persoalan tentang kerja yang bakal anda lakukan, in shaa Allah minda anda akan bersedia untuk memberikan tumpuan yang sepenuhnya.

Buat Persiapan Sebelum Memulakan Sesuatu
Pastikan bahawa semua peralatan yang diperlukan sudah tersedia sebelum anda memulakan pekerjaan. Usah biarkan konsentrasi anda terganggu dengan petkara remeh seperti tertinggal pen atau buku. Setiap kali kita pergi untuk mendapatkan sesuatu, ia bukan sahaja mengambil masa, bahkan ianya juga mengganggu ‘kuasa tumpuan’ anda.

Jangan Tahan Lapar
Membiarkan perut anda dalam keadaan lapar boleh menghilangkan tumpuan anda tidak kira apa jua keadaan anda. Usah diseksa perut anda yang sedang menyanyi. Luangkan sedikit masa mengisi sehingga hilang rasa lapar itu. Makanlah secara bersederhana kerana terlbih makan juga boleh menyebabkan hilangnya daya tumpuan untuk melakukan sesuatu.

Elakkan Bersama Orang yang Tidak Berdaya Saing
Biasanya mereka yang mempunyai daya saing yang rendah mempunyai kecenderungan untuk hilang tumpuan dalam urusan mereka. Jika anda seringkali dikelilingi oleh orang yang begini, besar kemungkinan tumpuan kerja nda juga akan terganggu.


Proses untuk meningkatkan daya tumpuan minda terhadap sesuatu itu agak sukar diperingkat awal. Anggaplah ia suatu proses pembelajaran. Lakukan perlahan-lahan. Konsisten dengan perubahan positif dan kejayaan pasti akan menjadi milik anda. In shaa Allah. 

Saturday, March 11, 2017

Adakah Anda Masih Ada Hutang Tidur


Kajian oleh National Sleep Foundation AS pada 2005 menyarankan umumnya, seorang dewasa memerlukan enam hingga lapan jam waktu tidur sehari, malah ada yang memerlukan 10 jam. Kanak-kanak pula memerlukan masa tidur yang lebih panjang.

Sebab-sebab utama yang boleh menyebabkan gangguan tidur ialah:

> Gaya hidup – kerja shif yang kerap dan tidak teratur.

> Masalah-masalah fizikal seperti mengalami kesakitan, masalah pernafasan, kerap kencing waktu malam.

> Gangguan psikologi atau penyakit mental contohnya skizofrenia, kemurungan, kebimbangan, stress dan lain-lain.

> Penyalahgunaan dadah dan alcohol.

> Factor persekitaran seperti terlalu bising, panas atau terang.

Kesan kurang tidur dalam jangka pendek:

1. Tahap kewaspadaan menurun
    - Kekurangan hanya satu setengah jam tidur di waktu malam boleh mengurangkan sebanyak 32 peratus tahap kewaspadaan di siang hari.
2. Melemahkan daya ingatan dan kemampuan kognitif, kemampuan berfikir dan memproses maklumat.
3. Melemahkan daya ketahanan badan.
4. Sukar mengawal emosi dan tingkah laku.
5. Cepat marah.
6. Sukar memberi tumpuan dan cenderung membuat kesilapan.
7. Berisiko terlibat dalam kemalangan dan kecederaan.

Kesan jangka panjang:

1. Tekanan darah tinggi.
2. Serangan jantung dan kegagalan jantung.
3. Trok.
4. Masalah psikiatri seperti tekanan dan gangguan perasaan.
5. Lemah daya ingatan.
6. Peningkatan risiko kematian.
7. Masalah dengan pasangan.
8. Kegemukan
    - kegemukan sebenarnya mempunyai hubungan menarik dengan masalah kurang tidur kerana ia boleh menyebabkan pertambahan berat badan dengan menimbulkan rasa lapar serta memberi kesan kepada tahap metabolism. Manakala, pertambahan berat badan pula boleh menyebabkan apnea yang menjadi punca hutang tidur.

Tip-tip sebelum tidur

Beberapa aspek perlu diberi perhatian untuk mendapat tidur yang nyaman dan nyenyak. Antaranya termasuk:

-  Ikut jadual tidur yang tetap (masa tidur dan bangun hendaklah sama setiap hari, termasuk hari minggu).
-  Tidur bila rasa mengantuk.
-  Berehat sebentar sebelum masuk tidur.
-  Jangan mengambil makanan yang terlalu berat atau banyak ketika makan malam. Juga, elakkan makan terlalu lewat malam. Sistem penghadaman akan terganggu dan menimbul rasa tidak selesa. Anda juga akan mudah terjaga pada waktu tengah malam.
-  Elakkan makanan pedas kerana ia boleh menyebabkan ketidakselesaan akibat pedih ulu hati.
-  Sebaiknya, jangan makan makanan berprotein tinggi sebelum waktu tidur kerana ia sukar dihadam. Ia juga mengandungi asid amino yang meningkatkan aktiviti otak.
-  Terlalu banyak makan makanan berlemak bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan malah ia juga boleh menyebabkan ganguan kitaran tidur anda.
-  Makanan berkarbohidrat yang mengandungi gula yang tinggi juga boleh membuatkan anda tidak rasa mengantuk.
-  Cuba elakkan makanan atau minuman berkafein boleh menjejaskan tidur anda. Kafein bertindak mengaktifkan sistem saraf. Selain the dan kopi, minuman berkarbonat, coklat dan ubat tahan sakit juga mengandungi kafein.
-  Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh membuatkan tidur anda selesa. Makanan-makanan tersebut terdiri daripada produk tenusu, produk berasaakan kacang soya, makanan laut, kekacang dan lain-lain.

Tidur Menurut Islam

“Daripada rahmat-Nya (Allah) menjadikan bagi kamu malam dan siang untuk kamu berehat dan mencari rezeki, mudah-mudahan kamu bersyukur.” – Surah al-Qasas ayat 73.

Malam hari adalah waktu terbaik unutk tidur. Ini adalah fitrah kejadian manuasia. Menurut pendapat ulama dan pakar perubatan, waktu tidur yang lebih baik adalah pada pertengahan malam yang aal iaitu kira-kira pukul 10.00 malam.

Rasulullah SAW menggesa umatnya untuk membaca dan merenungkan ayat-ayat al-Quran, iaitu ayat Kursi dan tiga surah terakhir daripada al-Quran sebelum tidur. Tidur sebenarnya mempunyai adabnya yang berlandaskan ajaran Islam, antaranya adalah:

1. Jangan dilewatkan tidur selepas waktu Isyak melainkan ada hal penting seperti muzakarah ilmu, melayani tetamu dan sebagainya. Diriwayatkan daripada Abu Barzah, sesungguhnya Nabi SAW membenci untuk tidur sebelum Isyak.

2. Berwuduk sebelum tidur. Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “JIka kamu mendatangi tempat tidurmu, maka berwuduklah sebagaimanan wuduk untuk solat.”

3. Mulakan tidur atau abring atas rusuk kanan sebagaimana sabda Nabi SAW kepada al-Barra’: “Mulakanlah tidur kamu di atas rusuk kanan.”

4. Jangan tidur dengan cara meniarap atau menekan perut. Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya cara tidur meniarap adalah tidur ahli neraka.”

5. Amalkan membaca doa-doa tidur sebelum dan sesudah bangun daripada tidur seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

-Aniqah 2010: Hutang Tidur-